Γιατί να ΜΗΝ δημοσιεύσετε τα βιβλία σας σε Kindle, Scribd και Wattpad

03/03/2021

Οι πλατφόρμες όπως το Kindle, το Scribd και το Wattpad δεν ευνοούν τους νέους συγγραφείς.

Τα τελευταία χρόνια, ζούμε την ψηφιακή επανάσταση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, από το πώς μαθαίνουμε μέχρι το πώς βρίσκουμε τον/την ιδανικό/ή σύντροφο. Η επανάσταση αυτή έχει έρθει στις εκδόσεις πολύ νωρίτερα από ότι σε άλλους τομείς. Το concept, λοιπόν, των ψηφιακών εκδόσεων δεν είναι καινούργιο. Η μεγαλύτερη υπηρεσία αγοράς και ανάγνωσης ebooks, το Kindle, έκανε το ντεμπούτο της το 2007. Παρόλο που τα ebooks δεν είναι ένας νέος τομέας, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει με τις περισσότερες τεχνολογίες, η βιομηχανία βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη. Υπολογίζεται ότι η αγορά των ebooks το 2026 θα φτάσει παγκοσμίως στα επίπεδα των 23,12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει πώς όχι μόνο υπάρχει χώρος για καινούργιους συγγραφείς και βιβλία αλλά υπάρχει ανάγκη γι' αυτό. Τι συμβαίνει όμως όταν οι συγγραφείς επιλέγουν να δημοσιεύσουν, γιατί πολλές φορές δεν πρόκειται καν για έκδοση, τα έργα τους σε πλατφόρμες με εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα; Τα βιβλία τους χάνονται στο χάος των χιλιάδων άλλων φιλόδοξων συγγραφέων, η δουλειά τους θα φτάσει στις οθόνες ελαχίστων, αν όχι κανενός, ανθρώπων, ενώ παράλληλα επωμίζονται το κόστος των επιμελητών και γραφιστών οι ίδιοι και πολλών άλλων. Είναι εμφανές λοιπόν το γεγονός ότι ενώ υπάρχει ανάγκη για νέους συγγραφείς, κάποιες πλατφόρμες είναι τόσο κορεσμένες που δεν έχει νόημα για κάποιον να δημοσιεύει τα βιβλία του εκεί.

Η απάντηση στα παραπάνω είναι απλή. Μια πλατφόρμα όπου οι συγγραφείς βλέπουν τα βιβλία τους να εκδίδονται επίσημα, χωρίς να βάζουν το χέρι στη τσέπη, που να μην εκδίδονται χιλιάδες βιβλία την ημέρα αλλά λίγα επιλεγμένα προσεκτικά την εβδομάδα. Συγχρόνως να δίνει την απαραίτητη σημασία να αναπτύσσει τεχνολογικά την όλη εμπειρία αγοράς και ανάγνωσης με καινούργιες δυνατότητες. Παράλληλα, βέβαια, δεδομένου ότι μιλάμε για ψηφιακές εκδόσεις αλλά και νεοφυή επιχειρηματικότητα, η ομάδα πίσω από την πλατφόρμα θα πρέπει να έχει αξίες οι οποίες συμβαδίζουν με την κουλτούρα του ίντερνετ, την ανάγκη να λυθούν πραγματικά προβλήματα σε αναπτυσσόμενες οικονομίες και την αγάπη για την υψηλής αρχιτεκτονικής τεχνολογία.

Το Rbooks είναι ακριβώς αυτό που περιγράψαμε παραπάνω. Μια πλατφόρμα όπου συγγραφείς και αναγνώστες μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες, την απλότητα στην εμπειρία χρήσης, τις χαμηλές τιμές και την απόλυτη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ η ομάδα υποστήριξης αποτελείται από ανθρώπους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αξίες που αντικατροπτρίζονται στη δουλειά τους και την εμμονή τους να εφευρίσκουν νέες λειτουργίες μέσω της τεχνολογίας.